Πρωτάθλημα Κύπρου minifootball 2012 – 2013

Log_cyprΤο Πρωτάθλημα Κύπρου Minifootball είναι η επίσημη Εθνική Διοργάνωση της Κύπρου και ξεκινάει από τη σεζόν 2013-14. Το πρωτάθλημα Κύπρου συγκροτούν όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στα εσωτερικά πρωταθλήματα των γηπεδικών εγκαταστάσεων που έχουν επίσημα πιστοποιηθεί ανά την Κύπρο από την GCMFA. Συνεπώς η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα Κύπρου είναι μία πάρα πολύ απλά διαδικασία που ξεκινά από δήλωση μίας ομάδας στο εσωτερικό Πρωτάθλημα μίας επίσημης εγκατάστασης. Οι πιστοποιημένες εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες στο σχετικό link του www.greekminifootball.com ενώ στα αποτελέσματα και βαθμολογίες μπορούν όλοι να εντοπίσουν την ομάδα που τους ενδιαφέρει και την πορεία της από την 1η μέρα έναρξης των αγώνων. Ο ακριβής αριθμός των ομάδων για την 1η σεζόν θα γίνει γνωστός το Σεπτέμβριο του 2013 με την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης. Όλες οι κυπριακές επαρχίες έχουν πιστοποιημένες εγκαταστάσεις από την GCMFA και αυτό δίνει την δυνατότητα στους λάτρεις του minifootball σε όλο το νησί να συμμετέχουν με τις ομάδες τους στην ανάδειξη της Πρωταθλήτριας Κύπρου για κάθε σεζόν. Η δομή της διοργάνωσης σε Παγκύπριο επίπεδο είναι η εξής:

Α’ Φάση: Πρωτάθλημα Εγκατάστασης Στο κυνήγι της πρωτιάς του εσωτερικού πρωταθλήματος μπαίνουν όλες οι ομάδες που έχουν  δηλώσει συμμετοχή στην εγκατάσταση. Η δομή της Α Φάσης καθορίζεται από την Διοίκηση της Εγκατάστασης και εγκρίνεται από την GCMFA εφόσον πληροί τα κριτηρία που έχει εξαρχής θέση η Ομοπσονδία. Η Α Φάση είναι και η πιο χρονοβόρα, καθώς περιλαμβάνει περισσότερους γύρους (με Ομίλους και νοκ άουτ αγώνες) και η έναρξη ορίζεται στη χρονική περίοδο που αποφασίζει η Διοίκηση της εγκατάστασης.

Β’  Φάση: Play off επαρχίας Από την Α Φάση προκρίνονται οι πρώτοι κάθε εγκατάστασης. Αναλόγως της συνολικής αναλογίας ομάδων ανά εγκατάσταση, μπορεί η GCMFA να ορίσει ότι από την Α Φάση θα προκριθούν και κάποιοι δεύτεροι. Εδώ οι αγώνες είναι διπλοί, εντός και εκτός έδρας μέχρι την ανάδειξη της 1ης ομάδας του Νομού (από 1 μέχρι 2 γύρους ενδέχεται να περιλαμβάνονται).

Γ’ Φάση: Παγκύπριοι Τελικοί Από την Γ Φάση προκρίνονται οι πρώτοι κάθε Επαρχίας. Αναλόγως της συνολικής αναλογίας ομάδων / επαρχία, μπορεί η GCMFA να ορίσει ότι από την Β Φάση θα προκριθούν και κάποιοι δεύτεροι μίας επαρχίας. Εδώ όλοι οι αγώνες διεξάγονται σε μία Παγκύπρια Τελική Φάση και όλες οι ομάδες φιλοξενούνται από την GCMFA. Ο συνολικός αριθμός των ομάδων θα είναι 8 και οι αγώνες είναι μονοί, νοκ άουτ και διεξάγονται όλοι σε 2 ημέρες μέχρι την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Κύπρου.